2013. március 1., péntek

Új étkek

Két teljesen új alapanyagot próbáltunk ki nemrégiben, egyik a csicseriborsó, másik a turbolya.

Tulajdonképpen egyik sem teljesen új számomra, hiszen ettem már falafelt például, csak nem saját készítésűt, és a turbolyát is régóta ismerem, de eddig csak egy -egy levélkét rágcsáltam el.

A csicseriborsót már rég ki akartam próbálni, a múltkor megláttam a boltban szárított verzióban és úgy döntöttem, teszek egy próbát. Derek ugyan azt mondta a jó receptet firtató kérdésemre, hogy a csicseriborsó olyan szar, hogy abból jót nem fogok főzni..... :P     24óra áztatást javasoltak, váltott vízben, így is tettem. Utána késes aprítóban morzsára daráltam és fűszereztem, sajnos római köményem nem volt, de  túléltük. Kisütöttem kis fasírt forma darabokban, egész jól egyben is maradtak és kissé száraz, de ízre finom kaja lett.

A félkilós csomagból még maradt, így kipróbáltam a hummusz készítését is. Jó sokáig főztem a beáztatott borsót, majd összeturmixoltam fűszerekkel, olajjal, szezámszósszal. Tahini-t se tartok itthon alapból, de szezámmagom volt, így csináltam saját kezűleg, római köményt se vettem még, így kevés curry-t használtam és olivaolaj helyett tökmagolajat és vajat. Ennyit az autentikus receptről :-)  Finom lett!  Tortilla lapokat sütöttünk hozzá, abból tördelt falatkákkal mártogattuk. Nekem ugyan kissé olyan érzésem volt, mintha hideg sárgaborsó-főzeléket ennék, de persze nem olyan íze volt, csak az állag... A kb 20dkg száraz borsóból őrület sok maszat lett, napokig ettük pirítósra, zöldségcsíkokkal, szendvicsbe....


Tegnap pedig jött a turbolya. Kint legeltettük a jószágot, meg a gyerekeket....utóbbiak kitalálták, hogy együnk turbolyát, olyan fini friss, illatos, biztosan finom is. Együnk. Szedtek egy jó kupac zsenge hajtást és főztem nekik belőle krémlevest. Tejszín épp nem volt, így tejfölös habarással készült, turmixolva kissé. Hogy ne legyen olyan üres, beleengedtem két tojást, amolyan buggyantottra. Sikere volt, Öcsi kétszer is szedett. A maradékot most eszem, tojással, füstölt sajttal és megállapítottam, hogy másnaposan még finomabb. Nem én vagyok másnapos, a leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése